Choď na obsah Choď na menu
 


Chceš sa naučiť hrať na klavíri?

5 tipov ako sa naučiť hrať na klavír Ak sa chceš naučiť hrať na klavír, prečítaj si dobré tipy ako nato. Najprv si však predstav svoj sen. Chceš sa naučiť hrať jednu pesničku? Chceš vedieť zahrať nádherné skladby starých majstrov? Chceš hrať v hudobnej skupine? Chceš byť klavírny virtuóz? Určite vidíš, že ísť za svojím snom bude vyžadovať trochu snahy. Medzi týmito snami je dosť veľký rozdiel, ale všetky majú spoločný cieľ: hru na klavír.

1. Čas na hru Nájdi si čas, kedy sa budeš venovať hre na klavír. Najlepšie je, ak budeš hrať každý deň alebo aspoň 3 krát do týždňa. Hraj aspoň 15 minút. Najlepšie je začať jednoduchším cvičením na rozcvičenie prstov. Na to slúžia krátke prstové cvičenia. Potom si zahraj obľúbenú pesničku. Ak si začiatočník, môžeš hrať jednoduchú ľudovú alebo detskú pesničku. Potom prejdi na stupnice, etudy a skladby. Na začiatok si zožeň noty pre začiatočníkov. Ťažšie skladby by ťa mohli odradiť. Hra na klavír má byť zábava.

2. Cvičenie Sadni si na klavírnu stoličku alebo lavičku tak, aby sa natiahnuté ruky prstami dotýkali veka klavíru. Cvič pravú a ľavú ruku zvlášť. Až potom cvič obojručne. Skladbu si rozdeľ na niekoľko častí. Napríklad po riadkoch alebo po primeraných častiach. Ťažké úseky, či dokonca vybrané takty, cvič trpezlivo. Opakuj ich niekoľkokrát. Prsty si zvyknú na prstoklad. Potom sa ti bude hrať ľahšie.

3. Počúvanie hudby Počúvaj hudbu. Melódie sa ti dostanú rýchlo do hlavy. Preto si zvykni počúvať hudbu. Klasiku i populárnu. Klasika je nenahraditeľný zdroj inšpirácie. Má skvelý vplyv na rozvoj vnímania hudby, jej zákonitostí, rytmu a výborne motivuje k hre na klavír. Nauč sa rozoznávať najznámejšie skladby hudobných skladateľov. Populárna hudba zase prináša možnosť spievať si texty pesničiek. Tým sa vytvára vzťah medzi textom a melódiou. Navyše budeš "in", keď budeš vedieť spievať hity. Ak ich navyše zahráš na klavíri, budeš hviezda.

4. Teória Uč sa hudobnú náuku. Never tým, čo vravia, že nepotrebuješ vedieť noty. Ak váhaš, ako sa naučiť hrať na klavír, tak najlepšie v spojení so štúdiom teórie. Môžeš sa prihlásiť do ZUŠ-ky. Tam budeš pravidelne chodiť na nástroj a na hodiny hudobnej náuky. Alebo môžeš hrať doma a učiť sa pomocou internetu ako samouk. Čítaj si knihy o hudbe. Dokážu inšpirovať. Na webe je tiež veľa zaujímavých stránok o hudbe.

5. Hra pre radosť Hraj si pre radosť. Hraj si pre seba, pre rodičov, pre kamarátov. Je to úžasný pocit. Skúšaj hrať skladby, ktoré počuješ v rádiu, v televízii. Skús zahrať pesničky, ktoré ti zaspievajú kamaráti. Samozrejme, že každý začína jedným prstom. Nikto nezačne hrať rovno obojručne ťažké skladby. Veď nikto učený z neba nespadol. Po čase zistíš, že dokážeš zahrať skladby, o ktorých sa ti ani nesnívalo. Raz z teba môže byť slávny virtuóz. Ak sa nechceš trápiť viacerými hodinami hry denne, pretože neplánuješ hrať na svetových pódiách, nevadí. Určite sa potešíš, že si budeš vedieť zahrať doma alebo s priateľmi pre potešenie. Tak a teraz už vieš, ako sa naučiť hrať na klavíri. Sadni si ku klavíru a začni. Ty to zvládneš.wink