Choď na obsah Choď na menu
 


HANG DRUM

Počuli ste už o novom hudobnom nástroji HANG DRUM? 

Hang Drum (niekedy sa chybne uvádza ako hangdrum) je mystický bubienok z rodiny etnických perkusných nástrojov a ich odnože Pans (Hand pans), do ktorej patrí Halo, Bells a ďalšie. Tieto bubienky majú charakteristický kovový a veľmi harmonický, uchulahodící až nebeský zvuk pripomínajúci zvony. S reggae nádychom.

Ako materiál je využitá tvrdená oceľ. Tvarovo pripomína UFO, je zložený z dvoch častí. Tá horná obsahuje vypuklou "bublinu", na ktorú možno hrať hlbšie tóny. Plocha tejto časti je rozdelená na sedem miest (Tone Fields), každé je určené pre iný tón (jeho výšku možno ovplyvňovať miestom úderu na zvolenú plôšku). Vnútri Hangu je dutina, ničotný, vzduch. Na Hang sa hrá prstami a dlaňami (Hang je odvodenina od slova hand - ruka). Bubienok je treba chrániť pred dlhším pôsobením slnečného svetla, ktoré ho môže rozohriať a tým rozladiť, kým Hang nevychladne.

Hang Drum je vynálezom dvoch Švajčiarov - Felixa Rohner a Sabina Schärera, ktorí si hovoria PANArt. Prvý Hang drum uzreli svetlo sveta len nedávno, v januári 2000. Prvý protoyp vznikol v roku 1999. Od tej doby sa objavili štyri generácie Hangu, každá s vylepšeným a ešte krajším zvukom. Aktuálny model sa nazýva Integral Hang.

Hang Drum sa vyrába iba vo švajčiarskom Berne v sídle PANArt. Výroba jedného kúsku trvá štyri dni, z veľkej časti ručným kovu a (mlátením kladivkami cez piesok). Po spojení oboch dielov sa ešte dopeká v rúre. Počas tých niekoľkých rokov vzniklo týmto spôsobom niečo cez 5000 bubienkov. Ak ho niekedy uvidíte naživo, pogratulujte si, pravdepodobne už sa to nebude opakovať.

Započúvajte sa do tohto mystického zvuku: https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=anLfInRPPz4